Από την αρχή του είδους μας, από τις σπηλιές, ο άνθρωπος ζωγράφιζε στα τοιχώματα. Διακόσμηση δεν το λες, αλλά ανάγκη για εικόνα, ίσως και απαρχή της μετέπειτα τέχνης. Πολύ μετά, ήρθαν τα υφαντά στους τοίχους με διπλή χρήση, να καλύπτουν τον κρύο τοίχο και να δείχνουν εικόνες κυνηγιού ή λουλουδιών στον χώρο. Πρόγονος για τις ταπετσαρίες και τους πίνακες αργότερα. 
Με την πάροδο του χρόνου η πρακτικοί λόγοι εξαλείφθηκαν, αλλά οι αισθητικοί ανέβηκαν πολύ. Έχουμε πλέον την τάση να ντύνουμε τους τοίχους με κάτι. Είναι σαν γυμνό ένα σπίτι χωρίς πίνακες. 
Σημαντική και δύσκολη επιλογή το ποιος πίνακας ταιριάζει στο δικό σας σπίτι. Είναι ουσιαστικό να είναι θεματολογικά διαλεγμένο σωστά, ώστε να δένει με τον χώρο και φυσικά να σας αρέσει. Οι πίνακες λένε πολλά για τον χαρακτήρα του αγοραστή!
Θεματολογία με νεκρή φύση, προσωπογραφία, εποχής, θρησκευτικού περιεχομένου, αφηρημένη τέχνη, φύση και πολλά πολλά άλλα.
Εκτός από το θέμα είναι πολύ σημαντικό και το χρωματικό αποτέλεσμα του πίνακα. Πρέπει να δένει με τον χώρο, είτε σαν συνέχεια είτε σαν αντίθεση.
Με ψυχραιμία λοιπόν διαλέξτε με τι θα στολιστούν οι τοίχοι σας ώστε να σας ταξιδεύουν όταν τους κοιτάτε.
Οι τάσεις της μόδας αλλάζουν γρήγορα πια, οπότε ακολουθήστε το ένστικτό σας ή την συμβουλή κάποιου πιο ειδικού για να σας ευχαριστεί το αποτέλεσμα. 
Και όπως είπε και ο Joshua Reynolds,  " Ένα δωμάτιο διακοσμημένο με πίνακες είναι ένα δωμάτιο διακοσμημένο με σκέψεις.  "